Sijoitusasunto on hyvä vaihtoehto varallisuuden kerryttämiseksi. Asuntosijoittamisessa tuottoa sijoitetulle pääomalle saadaan kahdesta suunnasta: vuokratuloista sekä asunnon arvonnoususta. Tuoton suuruus taas riippuu tekijöistä, kuten sijoitusasunnon sijainnista, remonteista ja hoitovastikkeen suuruudesta. Parhaimmillaan asuntosijoittamisessa voidaan hyödyntää korkoa korolle kaavaa ja mahtavia tuottoja.
Sijoittamisen kannalta etenkin uudisasunnot ovat haluttuja kohteita. Esimerkiksi tunnettu rakennuttaja YIT tarjoaa kattavan valikoiman myytäviä asuntoja ja uudiskohteita hintaluokittain visualisoituna.
Markkinatilanteen kannalta sijoitusasunnon hankkiminen on tällä hetkellä suotuisaa sillä korot ovat ennätysalhaiset ja pääomaa vaaditaan korkeintaan kolmasosa asunnon hinnasta. Myöskin asuntojen hintojen lasku vuonna 2015 on aloittavan sijoittajan näkökulmasta tervetullutta.
Sijoitusasuntoa pohdittaessa on hyvä tarkastella kolmea eri vaihetta, jotka ovat asunnon etsintä, hankinta sekä vuokraus. Kirjoituksen loppuun on myös koottu asuntosijoittajan muistilista, josta selviää asuntosijoittajan kannalta oleelliset asiat.
Etsintä
Sijoitusasunnon etsintävaiheessa on kartoitettava asunnon mieluinen sijainti. Asunnon sijainti on tärkeä tekijä, sillä se määrittää suureksi osaksi asunnon arvon. Sijoittamisen kannalta parhaimpia alueita ovat mm. kasvukeskukset sekä alueet hyvien liikenneyhteyksien, kuten junanradanvarsien, lähellä. Usein suurimmat kaupungit ovat haluttuja sijoitusasuntoalueita niiden hyvän vuokratuottokehityksen vuoksi.
Hankinta
Vuodenajoista kevät, tarkemmin huhtikuu, on hiljaista aikaa vuokralaismarkkinoilla, jolloin myös vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla. Periaatteessa vuokra-asuntoja vapautuu määrällisesti saman verran kuin muinakin kuukausina, mutta vuokralaisen löytäminen on hankalempaa. Tämä kysyntä-tarjonta epätasapaino johtuu joidenkin mukaan vapusta, sillä vanhan asunnon luovutus osuu usein kuukauden loppuun ja näin ollen uuteen asuntoon muuttaminen tapahtuisi toukokuun alussa (vappuna). Kysyntä-tarjonta lakia seuraillen epätasapaino aiheuttaa myös vuokrahintojen tippumisen. Täten sijoitusasunnon hankkimisen näkökulmasta alkukesä on hyvää aikaa, mutta on hyvä ottaa huomioon myös asunnon mahdolliseen remontoimiseen tarvittava aika.
Sijoitusasunnon hankinnassa on myös hyvä ottaa selvää asuntoon ja taloyhtiöön tehdyt ja tulevat remontit. Esimerkiksi julkisivu- ja putkiremontin ajankohdat sekä näiden vaikutus asunnon arvoon on hyvä selvittää. Asunnon arvon nostoa voi myös saavuttaa omatoimisella remontilla. Asunnossa kalleimmat huoneet remontoida ovat keittiö ja kylpyhuone, mutta jo esimerkiksi laminaattilattiat antavat siistin yleisvaikutelman.
Vuokraus
Luotettava vuokralainen on sijoittajan kannalta erittäin tärkeä, sillä vuokralainen on yksittäisistä riskitekijöistä yksi suurimmista. Luotettavan vuokralaisen löytämiseksi on tärkeää tavata potentiaalinen vuokralainen henkilökohtaisesti sekä varmistaa vuokralaisen maksukyky esimerkiksi selvittämällä luottotiedot ja työtilanne.
Riskit
Sijoitusasunnon hankkiminen sisältää myös riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Kuten aiemmin jo mainittiin, asunnon hankkimisen kannalta kevät saattaa aiheuttaa vuokrattomia kuukausia tai alhaisempia vuokrahintoja kuin muina vuodenaikoina.
Taloustilanteesta riippuen, sijoitusasunnon arvo voi laskea, jolloin asuntoa myytäessä hinta voi olla huono. Lisäksi nousevat korot johtavat lainan kuukausierän kasvamiseen, joka osaltaan pienentää tuottoa. Yleisesti korkojen nousu heijastuu korotettuina vuokrapyyntöinä, mutta lain mukaan tätä koskeva ehto tulee olla kirjattuna vuokrasopimuksessa. Lisäksi vuokran korottamisen voimaantulopäivä tulee olla kirjattuna, joten korkojen noususta aiheutuu väistämättä tuottojen laskua.
Asuntosijoittajan muistilista
- Valitse sijoitusasunnon sijainti huolellisesti. Kasvualueet ja alueet hyvien liikenneyhteyksien varrella ovat yleisesti hyviä sijainteja.
- Selvitä sijoitusasunnon hoitovastike. Muista, että mitä korkeampi vastike, sitä pienempi tuotto. On myös hyvä selvittää hoitovastikkeen mahdolliset korotuspaineet.
- Asunnon ja taloyhtiön kunto sekä remontit. Selvitä taloyhtiössä tehdyt isot remontit kymmenen vuoden ajalta ja mahdolliset tulevat remontit. Varmista myös asunnon siisteys ja varmista ettei esimerkiksi homevaurioita löydy. Asunnon remontoimisen kannalta on hyvä tiedostaa, että yleisesti kalleimmat huoneet remontoida ovat keittiö sekä kylpyhuone.
- Muita huomionarvoisia asioita sijoitusasunnon hankkimisessa. On myös hyvä ottaa huomioon asioita, kuten pohjan toimivuus, pihapiiri ja leikkipaikka, mahdollinen liikenteen melu, säilytystilat ja energiatehokkuus.